ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ (ΚΟΤΣΙ)
Τι είναι;
Το κότσι είναι μια παραμόρφωση που δημιουργείται στη βάση του μεγάλου δακτύλου στο πόδι. Το κυρίως πρόβλημα είναι η προς τα έξω παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου. Παρέκκλιση άνω των 15-20° θεωρείται παθολογική και δημιουργεί εμβιομηχανική διαταραχή στον άκρο πόδα.
Μπορεί να δημιουργήσει υπεξάρθρημα στην 1η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση και να διαταράξει τις σχέσεις όλων των δακτύλων του ποδιού ειδικά του 2ου και του 3ου. Πολλές φορές το δεύτερο δάκτυλο παραμορφώνεται και ανεβαίνει πάνω στο πρώτο.
Η έντονη παραμόρφωση του πρώτου δακτύλου δημιουργεί την έντονη εσωτερική προεξοχή η οποία σε χρόνια φάση φλεγμαίνει (ερυθρότητα, οίδημα) καθώς και γεμίζει με υγρό (φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου της άρθρωσης).
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται όταν ο ασθενής φορά υποδήματα διότι η φλεγμένουσα οστική προεξοχή τρίβεται στο εσωτερικό του παπουτσιού δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο φλεγμονής και πόνου.
Βλαισός μεγάλος δάκτυλος. Το μεγάλο δάκτυλο στρέφεται προς τα έξω. Η 1η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση (κόκκινη περιοχή) φλεγμένει. Η παραμόρφωση αφορά και στο 2ο και 3ο δάκτυλο.
Βλαισός μέγας άμφω των ποδών. Η ασθενής πάσχει από συστηματικό νόσημα
Τι προκαλεί τον Βλαισό Μέγα Δάκτυλο;
Ενάντια σε ότι επικρατούσε ως σήμερα τα μυτερά παπούτσια με τα ψηλά τακούνια δεν ευθύνονται για τη δημιουργία του νοσήματος.
Ωστόσο τα προαναφερόμενα υποδήματα κρατούν το πόδι σε λάθος θέση διατηρώντας το μεγάλο δάκτυλο σε κλίση προς τα έξω δημιουργώντας μηχανική διάταση των μαλακών μορίων στην έσω επιφάνεια της 1ης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης.
Επιπροσθέτως η πίεση που ασκούν τα στενά υποδήματα στο υπερτροφικό κότσι δημιουργούν έντονη συμπτωματολογία πόνου.
Η αιτιολογία της νόσου ως σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί πλήρως. Εμβιομηχανικοί, τραυματικοί και μεταβολικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Το νόσημα παρατηρείται σε υψηλότερα ποσοστά σε γυναίκες.
Οι χορεύτριες του μπαλέτου λόγω του ότι χορεύουν πάνω στα δάκτυλα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου.
Η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία. Το ποσοστό εμφάνισης σε ηλικίες από 15-30 ετών είναι 3%, σε ηλικίες 31-60 ετών αυξάνεται σε 9% και τέλος σε ηλικίες πάνω από 60 ετών το ποσοστό φτάνει το 16%.
Σε πολλές περιπτώσεις το νόσημα συνδέεται με παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική και ουρική αρθρίτιδα κ.α.
Η γενετική προδιάθεση αποτελεί σήμερα μια από τις επικρατούσες απόψεις αφού το νόσημα το συναντάμε σε αρκετά μέλη της οικογένειας (γιαγιά, μητέρα, κόρη).
Τι συμπτώματα προκαλεί;
• Πόνος ο οποίος μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα κατά τη βάδιση
• Φλεγμονή και οίδημα (πρήξιμο) στη βάση του μεγάλου δακτύλου (κότσι)
• Το πόδι γίνεται πιο φαρδύ και ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει παπούτσια
• Εμφανίζεται αρθρίτιδα στη άρθρωση (1η μεταταρσοφαλαγγική)
• Παραμόρφωση του 2ου δακτύλου.
Ακτινολογικός έλεγχος
Ο ακτινολογικός έλεγχος αναδεικνύει τη σοβαρότητα της παραμόρφωσης. Διενεργούνται μετρήσεις των γωνιών των πασχόντων οστών γεγονός που καθορίζει ουσιαστικά και τη θεραπευτική προσέγγιση.