Opening Hours : Daily 10:00-14:00 , 17:30-22:00 / Saturday 10:00 -14:00

EMAIL

info@physiolesvos.gr

Call Now

6978933411
or
2251043947

Ηλεκτροθεραπεία - PHYSIOLESVOS

10 Sep
0

 

Ως Ηλεκτροθεραπεία ορίζεται η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για ιατρική θεραπεία. Στην φυσικοθεραπεία  ο όρος ηλεκτροθεραπεία βρίσκει εφαρμογή σε μία ποικιλία θεραπειών. Η χρήση της ηλεκτροθεραπείας έχει ερευνηθεί και εφαρμοσθεί και στον τομέα της αποκατάστασης (ηλεκτρικός μυικός ερεθισμός). Η Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπείας αποδέχεται την χρήση της ηλεκτροθεραπείας για την:

1. Διαχείριση πόνου
·      Βελτίωση εύρους κίνησης

2. Θεραπεία νευρομυικής δυσλειτουργίας
·      Βελτίωση δύναμης
·      Βελτίωση κινητικού ελέγχου
·      Επιβράδυνση μυικής ατροφίας
·      Βελτίωση τοπικής αιματικής ροής

3. Βελτίωση εύρους αρθρικής κινητικότητας
·      Προάγει την επαναλαμβανόμενη διάταση συγκεκαμένων, βραχυμένων μαλακών ιστών

4. Ιστική ανάπλαση
·      Προάγει την μικροκυκλοφορία και την σύνθεση πρωτεινών για την επούλωση πληγών
·      Αποκαθιστά την συνέχεια του συνδετικού και δερματικού ιστού

5. Οξύ και χρόνιο οίδημα
·      Επιταχύνει το ρυθμό απορρόφησης
·      Επηρεάζει την διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων
·      Αυξάνει την κινητικότητα των πρωτεινών, των αιμοφόρων αγγείων και της λεμφικής ροής

6. Περιφερική αιματική ροή
·      Προάγει την αρτηριακή, φλεβική και λεμφική ροή

7. Ιοντοφόρεση
·      Εφαρμογή φαρμακευτικών ουσιών

8. Ακράτεια ούρων και κοπράνων
·      Επηρεάζει το μυικό σύστημα του πυελικού εδάφους στην μείωση του πόνου και το ενδυναμώνει
·      Η θεραπεία ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη εγκράτεια

Η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποείται στην χαλάρωση των μυικών σπασμών, πρόληψη και επιβράδυνδη της μυικής ατροφίας από αχρησία, αύξηση αιματικής ροής, διατήρηση και αύξηση του εύρους κίνησης, διαχείριση του χρόνιου πόνου, του οξέος μετεγχειρητικού πόνου, μυική επανεκπαίδευση και αποκατάσταση με τον ηλεκτρικό μυικό ερεθισμό, μετεγχειρητικό μυικό ερεθισμό για την πρόληψη φλεβικής θρόμβωσης, επούλωση πληγών, εφαρμογή φαρμάκων.

Διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός (TENS): Η επικρατέστερη θεωρία εξήγησης του μηχανισμού δράσης του TENS είναι η θεωρία της “πύλης εισόδου” από τους Melzack και Wall όπου ο ερεθισμός των μεγάλων εμμύελων ινών Αβ και Αγ διεγείρει διάμεσους νευρώνες στην ζελατινώδη ουσία, οι οποίοι στην συνέχεια ασκούν ανασταλτική δράση στην περιοχή V εκεί όπου συνάπτονται οι μικρές αμύελες ίνες του άλγους Αδ και C με νωτιαίους νευρώνες.  Το “συμβατικό” ή υψηλής συχνότητας (50-100Hz) TENS χρησιμοποιεί μόλις αντιληπτά, χαμηλής έντασης, μικρής διάρκειας σήματα. Περιοδικές τροποποιήσεις στο ύρος του παλμού και της συχνότητας μπορεί να είναι απαραίτητες. Το δίκην βελονισμού TENS χρησιμοποιεί μεγαλύτερης έντασης, χαμηλής συχνότητας (1-4Ηz) σήματα τα οποία μπορεί να προκαλούν δυσφορία.Η απελευθέρωση της β-ενδορφίνης μπορεί να παίζι ένα ρόλο στο αναλγητικό αποτέλεσμα. Αντενδείξεις για τη χρήση ΤENS αποτελούν πλησίον βηματοδότη, μήτρας και καρωτιδικών κόλπων. Η χρήση του ενδείκνυται για μυοχάλαση, πρόληψη ή επιβράδυνση της μυικής ατροφίας από αχρησία, αύξηση της τοπικής αιματικής ροής, η μυική επανεκπαίδευση, διαχείριση του χρόνιου ή και του μετατραυματικού οξέος άλγους.

Ιοντοφόρεση: Ηλεκτρικά ρεύματα χρησιμοποιούνται γαι την εισαγωγή φαρμάκων εντός βιολογικών μεμβρανών σε συμπτωματικές περιοχές, αποφεύγοντας τις συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες τους.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.