Πελματιαία απονευροσίτιδα
Τι είναι η πελματιαία απονευροσίτιδα ;
Η πελματιαία απονευροσίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει τραυματισμός και φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση ( το κομμάτι του συνδετικού ιστού το οποίο διαμορφώνει την καμάρα του πέλματος ) (εικόνα 1 ).
Αυτό συμβαίνει συνήθως στο σημείο όπου η πελματιαία απονεύρωση ενώνεται με το οστό της φτέρνας. Η πελματιαία απονεύρωση αποτελεί το πιο συχνό αίτιο πόνου στην περιοχή της φτέρνας.
Κατά την διάρκεια της βάδισης ή του τρεξίματος τάση δημιουργείται στην πελματιαία απονεύρωση. Όταν αυτή η τάσης είναι υπερβολική ή επαναλαμβανόμενη η πελματιαία απονεύρωση τραυματίζεται. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από φλεγμονή και εκφύλιση της περιοχής.
Αυτό μπορεί να ασκηθεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο κατά μήκος της πελματιαίας περιτονίας ( μεγαλύτερο από τις αντοχές της ) ή από σταδιακό τραυματισμό της , λόγο υπέχρησης.
Μερικές φορές αναπτύσσει η λεγόμενη « άκανθα πτέρνης » λόγω της πελματιαίας απονευροσίτιδας.
Αιτία της πελματιαίας απονευροσίτιδας
Συνήθως εμφανίζεται σε δρομείς , σε χορευτές και σε αθλητές ενόργανης γυμναστικής. Επίσης σε ανθρώπους οι οποίοι περπατούν υπερβολικά ειδικά σε ανηφορικό έδαφος ή ανώμαλες επιφάνειες. Εμφανίζεται και σε μεγαλύτερους ασθενείς οι οποία στέκονται όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η πελματιαία απονεευροσίτιδα συχνά σχετίζεται με την δυσκαμψία των γαστροκνημίων μυών ή με την λάθος εμβιομηχανική του άκρου πόδα όπως την πλατυποδία ή την κοιλοποδία.
Συμπτώματα της πελματιαίας απονευροσίτιδας
Οι ασθενείς με πελματιαία απονευροσίτιδα νιώθουν πόνο κάτω από την φτέρνα και κατά μήκος του πέλματος. Υπάρχει ένα υπερευαίσθητο σημείο κατά την ψηλάφηση της κάτω επιφάνειας της φτέρνας. Ο πόνος είναι αυξανόμενος κατά τα πρώτα βήματα της μέρας και υποχωρεί όσο η περιοχή θερμαίνεται.
Σε ήπιες περιπτώσεις οι ασθενείς πονούν μετά από περπάτημα , τρέξιμο , άλματα κτ.λ. Όσο η πάθηση εξελίσσεται πόνος υπάρχει και κατά την διάρκεια των παραπάνω δραστηριοτήτων. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής αδυνατεί να φορτίσει το πόδι του.
Διάγνωση της πελματιαίας απονεύροσίτιδας
Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού) αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι η επαρκείς για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας . Επιπλέον εξετάσεις ( ακτινογραφίες , διαγνωστικός υπέρηχος , μαγνητική τοπογραφία ). Επιβεβαιώνουν την κάκωση και προσδιορίζουν τον ακριβή βαθμό της θλάσης.
Θεραπεία της πελματιαίας απονεύροσίτιδας
Η θεραπεία της πελμτιαίας απονευροσίτιδας απαιτεί την λεπτομερή αξιολόγηση όλων τον παραγόντων οι οποίοι την προκαλούν και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη φυσιοθεραπεία. Ο βαθμός επιτυχία της θεραπείας εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει τον οργανισμό να επουλώσει του τραυματισμένους ιστούς.
Αποφεύγονται δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ορθοστασία και τα άλματα. Αγνοώντας τον πόνο και τα συμπτώματα και συνεχίζοντας την πλήρη δραστηριότητα η κατάσταση περνάει στο χρόνιο στάδιο. Άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύτιμη για την γρήγορη αποκατάσταση και επούλωση του τραυματισμού. Η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες έχει στόχο την μείωση του πόνου και του οιδήματος οπότε ο ασθενής ξεκουράζει το πόδι και εφαρμόζει παγοθεραπεία (3 με 4 φορές την ημέρα)
Παράγοντες πρόκλησης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας
Υπάρχου πολύ παράγοντες οι οποίοι προκαλούν πελματιαία απονευροσίτιδα. Όλοι πρέπει να αξιολογηθούν από τον φυσιοθεραπευτή και να αντιμετωπίσουν καταλλήλως. Μερικοί από αυτούς είναι :
- Εμβιομηχανική ανισορροπία ( ειδικά πλατυποδία)
- Δυσκαμψία ποδοκνημικής άρθρωσης
- Δυσκαμψία των μυών της γάμπας ( γαστροκνήμιος , υποδοκνμίδιος ) (ασκήσεις ελαστικότητας γαστροκνημίων μυών)
- Ακατάλληλη η υπερβολική προπόνηση
- Υπέρβαροι ασθενείς
- Ακατάλληλα παπούτσια
- Ανεπαρκής προθέρμανσης
- Ανισοσκελία
Φυσιοθεραπεία για την πελματιαία απονευροσίτιδα
Η Φυσιοθεραπεία σε ασθενείς με πελματιαία απονευροσίτιδα είναι απαραίτητη για την γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της πάθησης.
Η Φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει :
- TECAR
- Τεχνικές μαλακών μορίων ( μάλαξη)
- Αρθρική κινητοποίηση ( manual therapy )
- Ηλεκτροθεραπεία
- Taping
- Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας , της δύναμης και της ισορροπίας (ασκήσεις ενδυνάμωσης και ελαστικότητας της ποδοκνημικής άρθρωσης και ασκήσεις ισορροπίας )
- Τεχνική στεγνής βελόνας
- Εκπαίδευση
- Συμβουλές εργονομίας
- Πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στις καθημερινές δραστηριότητες