Νόσος Legg-Calve-Perthes
Είναι μια νόσος της κεφαλής του μηριαίου αγνώστου αιτιολογίας, που απαιτεί προσωρινή διαταραχή της αιμάτωσης της επίφυσης του εγγύς μηριαίου, ισχαιμική νέκρωση, κατάρρευση και επακόλουθη επιδιόρθωση της κεφαλής του μηριαίου.
Είναι συχνότερη σε αγόρια και στην ηλικία των 4-9 ετών. Αγόρια χαμηλού βάρους γέννησης, κοντύτερου αναστήματος, η καθυστέρησης στην σκελετική ωρίμανση είναι σε αυξημένο ρίσκο.
Τα παιδιά συνήθως εμφανίζονται με χωλότητα που μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Όταν υπάρχει και πόνος, συνήθως είναι ελαφρύς, διαλείπων και είναι στη βουβωνική περιοχή, στο μηρό η το γόνατο.
Συνήθως χειροτερεύει με την δραστηριότητα και είναι εντονότερος στο τέλος της ημέρας. Η κίνηση του ισχίου, ιδίως η έσω στροφή και απαγωγή είναι περιορισμένες. Μπορεί να υπάρχει ατροφία των μυών του μηρού, γαστροκνημίας και γλουτού όπως και εμφανής διαφορά στο μήκος των δύο κάτω άκρων. Η κλασσική εικόνα του παιδιού με νόσο του Legg είναι ένα μικρό, λεπτό και εξαιρετικά δραστήριο παιδί που συνεχώς τρέχει και πηδά. Τα ακτινογραφικά ευρήματα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου.
Προγνωστικά οι περισσότεροι ασθενείς είναι καλά μέχρι την 5η δεκαετία της ζωής. Τα παιδιά που αναπτύσσουν συμπτώματα πριν την ηλικία των 5 ετών, τείνουν να αναρρώνουν χωρίς προβλήματα. Παιδιά που αρχίζουν συμπτώματα μετά την ηλικία των 9 ετών έχουν κακή πρόγνωση. Ο λόγος είναι ότι τα μικρότερα παιδιά έχουν καλύτερη αναγεννητική ικανότητα. Η έκταση της νόσου και η μεγαλύτερη διάρκεια εξέλιξης της είναι επιπλέον παράγοντες για κακή πρόγνωση.
Ο σκοπός της θεραπείας είναι να διατηρήσουμε μια στρογγυλή κεφαλή του μηριαίου με καλό εύρος κινήσεων. Οι μέθοδοι θεραπείας είναι απλή παρακολούθηση, διαλείπουσα συμπτωματική θεραπεία και χειρουργική. Η βάση της θεραπείας είναι μη χειρουργική με περιορισμό της δραστηριότητας και φυσιοθεραπεία για διατήρηση του εύρους κινήσεων του ισχίου. Ασθενείς με έντονο πόνο ωφελούνται από ξεκούραση στο κρεβάτι και έλξεις. Χειρουργική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί σε κατοπινό στάδιο για δυσμορφία της κεφαλής του μηριαίου και οστεοαρθρίτιδα.
source :http://www.child.org.cy